Tutorhaku 2016 käynnissä!

Sinustako kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen tutor 2016?

On taas se aika vuodesta, kun yliopisto etsii tutoreita ohjaamaan fukseja läpi ensimmäisen opiskelusyksyn karikkojen. Tarkemmin sanottuna tutorhaku on auki vielä pari viikkoa, loppuen maanantaina 29. helmikuuta (lisää virallista infoa tutoroinnista ja hakemisesta osoitteessa: https://www.jyu.fi/opiskelu/opinnoista/tutorointi

Nyt jos koskaan on siis korkea aika markkinoida tutortoimintaa teille, potentiaalisille pienryhmäohjaajille. Koska mainoksen idea on antaa lupaus jostakin, jaan ensin omia ajatuksiani siitä, mitä hyötyä tutorina toimimisesta on. Toivon, että tästä kirjoituksesta on jotain iloa teille, jotka olette pohtineet tutoriksi hakemista. Ehkä jollekin herää ajatus tutoriksi hakemisesta tämän myötä? Mene ja tiedä.

Miksi hakea tutoriksi?

Aloitetaan yliopiston lupaamista tutorpalkkioista. Tutoroinnista maksetaan nimittäin rahapalkkio – 13 euroa per ohjaustunti, joka korvataan enintään 15:sta tunnista. Jokainen voi suorittaa laskutoimituksen itse, mutta viidentoista ohjaustunnin korvauksista kertyy opintotuella toimeentulevan opiskelijan näkökulmasta mukavahko summa. Tämän lisäksi tutor palkitaan kahdella opintopisteellä, joiden arvoa en tässä lähde arvioimaan.

Tässäkö kaikki? Ei.

Usein kuulee hieman fuksina olemista romantisoiden sanottavan, että tutorina pääsee elämään fuksisyksyn uudestaan. Tutorina tosin olet se, joka jo tietää mitä tulossa on, eikä sinun tarvitse opetella yliopiston käytäntöjä ja muuta vastaavaa. Tutor on etuoikeutetussa asemassa ensimmäisten joukossa tutustumassa uusiin opiskelijoihin ja toivottamassa heidät tervetulleeksi yliopistoon. Fuksien lisäksi pääset tutustumaan tutorkollegoihisi sekä oman pääaineesi sisällä että poikkitieteellisesti. Tuttavuuksien – kenties jopa ystävien – saamisen lisäksi tutorina toimiessasi voit harjoitella taitoja, joita ei tenttikirjoja lukemalla hankita – organisointikykyjä, tiimityöskentelyä ja esiintymistaitoja, näin muutamia mainitakseni. Kohtuullisen hyödyllisiä taitoja työelämää varten, eikö?

Mitä se vaatii?

Tutoroinnin suunnittelu alkaa oman pään sisällä heti saadessasi tiedon siitä, että sinut on hyväksytty tutoriksi. Pohdit kenties millainen tutor tulet olemaan, muistelet omia tutoreitasi ja mietit miten he toimivat. Keväällä JYY tarjoaa ensimmäisen koulutuksen, jonka jälkeen tajuat, että et millään tule muistamaan kaikkea mitä fukseille käskettiin opettaa. Kesän aikana suunnittelette tutorkollegoidesi kanssa syksyn ohjelmaa – ensimmäistä iltaa, infoja ja ties mitä muuta. Ja sitten se koittaa: ensimmäinen päivä.

Aamulla kiskot haalarit jalkaan ja yrität lieventää jännitystä ajattelemalla, että fukseja on pakko jännittää vielä enemmän kuin sinua. Tiedekunnan yhteisen tervetulotoivotuksen jälkeen kasaatte kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen fuksit kokoon ja lohkaiset heistä erilleen oman pienryhmäsi. Ja kaikki menee hyvin. Seuraavien viikkojen aikana tutustut mahtaviin ihmisiin, saat heidät tutustumaan toisiinsa ja autat alkuun yliopisto-opinnoissa

Tutorointi oli projekti, jonka suunnittelussa ja toteuttamisessa oli ilo olla mukana. Vaikka se välillä olikin kohtuullisen stressaavaa ja aikaa vievää puuhaa, lähtisin tutoriksi uudestaan milloin vain. Haluan painottaa sitä, että tutorointi oli itselleni jo itsessään palkitsevaa toimintaa – oli miellyttävää ohjata fukseja sisään yliopistomaailmaan, joka itselleni oli jo tuttu ja seurata miten entuudestaan toisilleen tuntemattomat ihmiset ryhmäytyivät. Suosittelen jokaista ainakin harkitsemaan tutorina toimimista – koskaan ei tiedä mitä se voisinulle tarjota.

Minuun voi olla yhteydessä, jos haluat tietää lisää tutortoiminnasta. Vastaan parhaasi mukaan niin sähköpostitse kuin kasvotustenkin.

IMAG1594

 

Joonas Kalliokoski, tutor 2015

joonas.i.kalliokoski@student.jyu.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: