Fuksin ABC

 

Agora – Jyväsjärven rannalla sijaitseva rakennus, josta löydät itsesi usein pelaamassa kaverin kanssa ristinollaa Martti Ahtisaari-luentosalissa tai vastaavassa.

 

Ainejärjestöt – Toimivat opiskelijan edunturvaajina ja vauhdin takaajina. Ainejärjestöt järjestävät opiskelijoille toimintaa laidasta laitaan ja niihin liitytään pääaineen mukaan.

 

Akateeminen vartti – Yliopistolla mikään ei ala tasalta, jollei toisin ilmoiteta. Aloitus on 15 yli (paitsi tentit). Luennoille sekä opiskelijat että luennoitsija saattavat saapua milloin sattuu, mutta ryhmissä on tarkoitus olla ajoissa.

 

Amanuenssi – Yliopiston opinto-ohjaaja, joka kuuluu laitoksesi henkilökuntaan. Hänen tehtäviinsä kuuluu vastata kaikkiin oman pääaineesi opiskeluun liittyviin kysymyksiin, niin mahdottomiin kuin mahdollisiinkin.

 

Appro – Kauppakadun appro täyttää Jyväskylän keskustan kadut joka syksy! Tarkoituksena on kerätä kisapassiin merkkejä kiertelemällä eri baareissa ja saada haalareita koristamaan joka vuosi uusi merkki.

 

Bar Passion – Tarjoaa opiskelijalle keitaan virkistymiselle ja hetkelliselle rentoutumiselle. Emile järjestää kuukausittain peli-illan Passionissa. Opiskelijaystävälliset hinnat ovat aina plussaa!

 

Cumu, Cum laude – Keskipitkä määrä aineopintoja, yleensä 60 opintopistettä.

 

Dekaani – Tiedekunnan johtaja. Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan dekaani on tällä hetkellä ihastuttava kasvatustieteen professori Marja-Leena Laakso.

 

Edari – JYYn edustajisto eli pienoiskokoinen eduskunta. Edustajistovaalit pidetään kahden vuoden välein. Jokainen JYYn jäsenmaksun maksanut opiskelija on äänioikeutettu.

 

Edunvalvonta – Vaikealta kuulostava sana, joka oikeasti tarkoittaa vain opiskelijoiden opintoasioista, hyvinvoinnista ja oikeuksista huolehtimista. Edunvalvonta on ainejärjestöjen tärkein tehtävä.

 

ESN – Erasmus Student Network, yhdistys, joka järjestää tapahtumia Jyväskylään saapuville vaihto-opiskelijoille. ESN:n kautta tapaat helposti ulkomaalaisia vaihtareita.

 

Essee Useitä sanoja peräkkäin paperilla.

 

Fuksi – Sinä, nauti!

 

Fuksiaiset – Syyskuun puolivälin railakkaat yhteisriennot, jossa testataan fuksiryhmien yhteenkuuluvuutta, luovaa hulluutta ja sinun halutessasi myös virvokkeiden vaikutusta nopeuteen. Yritetään etsiä rasteja pitkin Kampus- ja keskusta-alueita teeman mukaisesti pukeutuneena oman vuosikurssilaisten kanssa. Parhaat palkitaan, näitä ei kannata missata!

 

Gradu – Lopputyö. Ennen työukkoutumista kannattaa palauttaa.

 

Haalarit – Opiskelijan oranssi univormu. Riennoissa sinua suojaava mainoksin, merkein ja tekstein kirjavoitettu kurapuku, jonka suojissa löydät kadoksissa olleen lapsenmielisyytesi. Eri laitoksilla erivärisiä. Jokainen itseään arvostava opiskelija hankkii haalarit ensimmäisenä vuotenaan, jotta pääsee niitä uittamaan jos jonkinmoisissa kissanristiäisissä. Vaatekriisit ovat siis takanapäin, haalarit päälle ja menoks!

 

HOPS – Henkilökohtainen opintosuunnitelma on alustava väkerrys jonka sisällöstä amanuenssi/opettajatuutorisi on yleensä kiinnostuneempi kuin sinä itse. Käytössä on myös eHOPS. Älä ota sitä vakavasti, pääasia on, että tiedät suurin piirtein mitä olet opiskelemassa tulevassa periodissa. Se on vain siksi, että jonkun on periaatteessa pakko valvoa meidän opiskelujamme.

 

Ilokivi – Kampuksella sijaitseva opiskelijaruokala. Vanhojen yliopistohessujen tarinoissa toisinaan seikkaileva Kari asuilee tiettävästi juurikin Ilokivellä! Vieraile välillä Sonaatin vastapainoksi!

 

JYU – Meidän oma yliopisto!

 

JYY – Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta. Jokainen opiskelija on JYYn jäsen. Hoida maksut kuntoon ajoissa.

 

KasvistoOpinkiven kellarissa sijaitseva Emilen toinen ainejärjestötila. Tila jaetaan muiden kasvatustieteilijöiden sekä Mephiston, Puolueen ja Fokuksen kanssa. Tilasta löytyy pianot opiskelijoiden harjoitteluun, sekä tietokoneita käytettäväksi.

 

KelaSieltä se joka kuun 4. päivä tulee, opintotuki!

 

Kielikeskus – Keskus, jossa toteutetaan kaikki yliopistolla tapahtuva kieltenopetus. Täällä tulet opiskelemaan vähintään ruotsin ja englannin kurssit, jotka kuuluvat tutkintoosi.

 

Kirjasto – Täällä tulet viettämään monia pitkiä tunteja niin tenttiin lukiessa kuin kandia/gradua tehdessä. Täältä löydät kaiken tarvittavan.

 

Kopo – Jokaista opiskelijaa koskeva koulutuspolitiikka. Käytännössä opiskelijoiden eduista huolehtimista ja vaikuttamista.

 

Kortepohja – Kortepohja ”Kortsu” on tunnettua yliopisto-opiskelijoiden asuinaluetta. Sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta. Vielä kerkeää nähdä jopa DDR:ksi kutsutut MNOP-rakennukset.

 

Luentosali – Hiljaisuuden tyyssija. Näitä löytyy ympäri kaupunkia ja niiden tarkoitus on edistää opintopisteiden kertymistä mikäli tajuat oikeasti opiskella etkä pode edellisen illan morkkista. Niissä ei aktiivinen opiskelija kuitenkaan paljoa ehdi käymään.

 

Lukupiiri – Ennen tenttiä kokoontuva porukka, joka ei ole jaksanut lukea koko tenttialuetta itse, vaan toivoo kuulevansa puuttuvat tiedot muilta. Testattu, vaihtelevalla menestyksellä toimivaksi todettu.

 

Lozzi – Lozzin onnenpöytä tekee päivästä kuin päivästä maukkaamman!

 

Opinto-opas – Niistä löytyy kaikki tarpeellinen tieto kurssien sisällöistä, tenttikirjoista jne… LUE NE ENNEN KUIN ITKIEN LÄHETÄT SÄHKÖPOSTIA AMANUENSSILLE! Monet opinto-oppaat ovat nykyisin myös sähköisessä muodossa.

 

Opintopiste, op, noppa – Äärettömän väljä jopa lähes mielivaltainen määre kunkin kurssin suorittamiseksi vaaditulle työmäärälle. Yksi opintopiste vastaa yliopiston mukaan noin 27 tuntia opiskelua.

 

Orientoivat viikot – Fuksisyksysi kaksi ensimmäistä viikkoa, joiden aikana tulet hukkumaan informaatiotulvaan. Onneksi tuutorisi ovat auttamassa!

 

Perioditauko, väliviikko – Jokaisen yliopiston periodin välissä oleva viikko, jonka aikana ei järjestetä opetusta (tenttejä saattaa olla). Leppoisammin kutsuttuna väliviikko.

 

Reflektointi – Taito, joka kasvatustieteilijän on hyvä oppia mahdollisimman pian.

 

Ruusula – Ainejärjestötila nro 2, jossa on mahdollista rentoutua sohvalla, katsella televisiota ja jutustella muiden kasvatustieteilijöiden tai opeopiskelijoiden kanssa eilisen kosteista bileistä tai illan milenkiintoisesta futismatsista. Ruusula sijaitsee Ruusupuiston ensimmäisessä kerroksessa portaiden takana.

 

Ruusupuisto – 2015 valmistunut uuden uutukainen rakennus, joka toimii kasvatustieteellisen tiedekunnan kotina eli täällä vierailet todennäköisesti usein

 

Sitsit – Akateeminen pöytäjuhla. Valehtelematta yliopiston paras juttu. Opit kyllä.

 

SPECIA ry – Ammattijärjestö kasvatustieteilijöille. Opiskelijajäsenyys kannattaa! Tarkasta mitä etuja saat liittyessäsi.

 

SYL ry – Suomen ylioppilaskuntien liitto.

 

Tuutorit – Täällä sinua varten! Pidämme sinusta parempaa huolta kuin tiedätkään.

 

Vuosijuhlat – Hienoimmat pöytäjuhlat, joihin tulet opiskelujesi aikana osallistumaan. Emile järjestää loisteliaat 45-vuotisvuosijuhlansa syksyllä 2018!

 

YTHS – Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Edullista ja asiantuntevaa hoitoa opiskelijoille!

Mainokset