Idea vaihtoon lähtemisestä oli itänyt itselläni mielessä jo heti opintojen alusta saakka, mutta itselleni paras ajankohta vaihdolle sijoittui 3 opiskeluvuoteni keväälle, jolloin kandityö oli saatu syksyllä jo pakettiin ja tutkinnosta uupui enää muutamia valinnaisia opintoja vaihdossa suoritettavaksi. Ajankohta oli siis valittu ja enää pitikin sitten päättää vain vaihtokohde. Jyu tarjoaa opiskelijoilleen laajan ja monipuolisen kohdevalikoiman niin Eurooppaan kuin kaukokohteisiinkin, joten jokaiselle varmasti löytyy mielekäs kohde, mikäli opiskelijavaihto vain kiinnostaa. Itse olin päättänyt suorittaa vaihtoni englanninkielisessä kohteessa, jotta saisin siitä mahdollisimman paljon irti myös kielen oppimisen näkökulmasta ja vaihtokohteeksi valikoituikin siten University of Aberdeen Skotlannin itärannikolta.

Aberdeen on n. 200 000 asukkaan kaupunki ja se on myös Skotlannin kolmanneksi suurin kaupunki. Aberdeen oli loistava valinta vaihtokohteeksi, sillä siellä riitti tekemistä ja näkemistä ja kaupungissa oli nuorekas ja eloisa tunnelma, mitä selitti varmasti opiskelijoiden suuri määrä kaupungissa. Kaupungissa ja sen keskustassa oppi nopeasti kulkemaan ja siellä tulikin vietettyä paljon vapaa-aikaa lukuisten kaupunkitapahtumien, pubivisojen sekä tunnelmallisten kahviloiden ja ravintoloiden parissa. Uuteen kulttuuriin, ihmisiin ja arkeen sopeutuminen vei tietysti alkuun oman aikansa ja esimerkiksi skottien puhetapa kuulosti omaan korvaan aluksi käsittämättömältä ja aiheutti päänvaivaa, onneksi skotit tosin ovat avuliasta ja rentoa porukkaa, joten suuremmilta ongelmilta kyllä vältyttiin! Myös Suomessa totuttu rauhaisa elo omassa yksiössä vaihtuikin yhtäkkiä 7 hengen asuntola-asumiseen ja vähintäänkin värikkääksi ja äänekkääksi yhteiseloksi, joten ainakin korvatulpille ja erikseen sovituille siivous/suihkuvuoroille tuli välillä tarvetta!

Asuntolalla ei kuitenkaan vietetty juurikaan ylimääräistä aikaa, vaan tuntui että koko 2,5kk aika Skotlannissa hurahti hetkessä ohi opiskelun ja vapaa-ajan touhujen ja matkustamisen merkeissä. Aberdeenin ehdottomiin plussiin lukeutuikin se, että se sijaitsi hyvien kulkuyhteyksien varrella, joita hyödynsimmekin vaihtariporukalla ahkerasti. Tutuksi ehti tulla muun muassa osa Skotlannin lukuisista linnoista ja linnanraunioista, kuvankauniit vaellusreitit, Inverness ja Glasgow sekä tietysti kuuluisat Skotlannin ylämaat Cullodenin taistelukenttä ja Loch Ness mukaan lukien! Skotlanti on ehdottomasti vierailun arvoinen matkakohde ja erityisesti historiasta ja luonnossa liikkumisesta (vaelluskengät tulivat ehdottomasti tarpeeseen!) pitävät ovat varmasti haltioissaan sen upeista maisemista ja rikkaasta historiasta! 

Itse opiskelu vaihdon aikana määräytyi pitkälti ennakkoon valittujen kurssien perusteella ja kohteeseen saavuttaessa Aberdeenin yliopisto otti meidät vaihto-opiskelijat lämpimästi vastaan ja heti ensimmäisinä päivinä järjestettiin tapaamisia/orientaatioita ja varmistettiin, että vaihtareillakin olisi tosiaan kurssi-ilmoittautumiset yms. kunnossa ja edes jonkinlainen käsitys kampuksesta ja yliopistolla toimimisesta ja liikkumisesta. Orientaatiot tulivat tarpeeseen, sillä kampusalue oli aika valtava ja esimerkiksi kirjaston turvaporteista ei päässyt läpi ilman opiskelijakorttia! Kurssit ja opiskelu toisen maan yliopistossa oli mielenkiintoinen kokemus. Oma kokemukseni oli, että opiskelu vaihtoyliopistossa oli enemmän “koulumaista” kuin meillä täällä Suomessa. Koululla vietettiin enemmän aikaa ja kotitehtäviä oli enemmän ja arvioitavia töitä piti palauttaa vanhanaikaisesti paperiversioina. Omat kurssini olivat tosin ensimmäisen ja toisen vuositason kursseja, joten ne eivät olleet vaativuudeltaan ylivoimaisia edes vaihtareille, paikalliset opettajat olivat myös aika suopeita vaihtareita kohtaan, mikä helpotti opiskelua ja avun pyytämistä tarvittaessa. Vaikka vaihdossa pyritään opiskelemaan normaalilla 30op/lukukausi tahdilla, ei opiskelu ole vaihdossa välttämättä aina edes se tärkein pääasia ja siksi koenkin, että vaihtokursseiksi kannattaa valita ennemmin itseä kiinnostavia ja nimenomaa vain vaihtoyliopistolla tarjottavissa olevia kursseja, kuin stressata valitsemalla pelkästään omaan kotimaan tutkintoon soveltuvia kursseja! Itselläni parhaat muistot jäi ainakin juuri vaihtareillekin suositelluista “Sixth century”-kursseista, jotka yhdistelivät monen eri tutkimusalan teemoja ja innovatiivisia opiskelutapoja.

Ehdottomasti vaihdon suurin anti oli kuitenkin loppujen lopuksi siis matkustelu ja se “kaikki muu” opiskelun ohella. Vapaa-ajalla riitti tekemistä, kun yliopisto ja erityisesti sen erilaiset “kerhot” järjestivätkin paljon ohjelmaa ja tapahtumia opiskelijoille esimerkiksi eri urheilulajeista, olutmaistajaisiin ja surffireissuihin. Itse osallistuimme vaihtariporukalla useammankin kerhon toimintaan ja niiden myötä tutuksi tulikin muun muassa Skotlannin matkan odotetut ja pakolliset perinteet kuten säkkipillit, Haggis ja Ceilidh- illat! Kerhot olivat myös omiaan paikallisten ja miksei muiden vaihtareidenkin kanssa tutustumiseen.

Mielekäs ja tapahtumarikas vaihtoarki tuli kuitenkin 2,5kk jälkeen päätökseensä. kun koronan keväällä levitessä myös vaihto-opiskelu jouduttiin keskeyttämään äkillisesti molempien yliopistojen kehoituksista, mikä tietysti silloin harmitti ja sai aikaan kunnon hämminkiä, kun vaihto pitikin yhtäkkiä keskeyttää, hyvästellä vaihtokaverit ja kamat pakata parissa päivässä kuukausia ennen aiottua vaihdon päättymispäivää. Vaihtokokemuksen keskeytymisestä huolimatta koen, että siitä jäi paljon käteen ja se oli yksi elämäni mahtavimmista kokemuksista, joten kannustan ehdottomasti kaikkia edes harkitsemaan opiskelijavaihtoon lähtemistä!

Mukavaa kevättä ja tsemppiä kaikille opiskeluun! 

Jemina