Palvelut

TERVEYDENHOITO

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoidosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön terveyspalveluyksikkö YTHS. Toimipisteen kaikki palvelut ovat osoitteessa Puistokatu 4, 40100 Jyväskylä. Terveyspalveluyksikkö tarjoaa ylioppilaskuntaan kuuluville yliopiston opiskelijoille sairaanhoidon, mielenterveyden, ennaltaehkäisevän terveydenhoidon ja hammashoidon palveluja. Tätä varten ylioppilaskunnan jäsenmaksuun sisältyy jäsenkohtainen korvaus terveydenhoitopalveluista ylioppilaskunnalle aiheutuvista kustannuksista. Käyntimaksut ovat opiskelijoille tämän ansiosta todella edullisia ja ensimmäinen hammastarkastus on ilmainen. Korkeakouluopiskelijalla on oikeus käydä YTHSllä missä tahansa kaupungissa, jossa on toimipiste.

YLIOPISTOLIIKUNTA

Yliopiston ja korkeakoululiikunnan yhteiset ryhmäliikuntatunnit kuuluvat korkeakoululiikuntaan. Lukujärjestyksestä löytyy kymmeniä eri lajeja kuten zumbaa, lihaskuntoa ja joogaa. Tunteja on yleensä iltapäivästä iltaan ja muutamia myös aamuisin. Liikuntarakennuksesta löytyy myös kuntosali, jonka käyttö on ilmaista opiskelijakortin hankkineille. Lukuvuositarra yliopistoliikuntaan maksaa 55 e, ja sen voi maksaa joko verkkopankin kautta tai Soppi yliopistokaupassa, josta liikuntatarroja voi myös noutaa. Yliopistoliikunta tarjoaa myös erillisiä, maksullisia erikoiskursseja kuten tenniksen ja itsepuolustuksen alkeita. Lisäksi palloilusaleista löytyy vapaavuoroja ja Emilellä on palloiluvuoro Kampuksen kentällä tiistaisin.  Listätietoa yliopistoliikunnasta saat myös liittymällä yliopistoliikunnan sähköpostilistalle täältä.

OPISKELUSSA SATTUNEET TAPATURMAT

Yliopiston opiskelijoita ei ole erikseen vakuutettu tapaturmien varalta. Opiskelutapaturmien korvaamisesta annetun asetuksen (851/48) mukaisesti opiskelijoille korvataan laboratorio- tai kenttätyössä tai muussa käytännöllisessä harjoittelutyössä sekä voimistelussa ja urheilussa, kysymyksessä olevalle opiskelumuodolle ominaisten olosuhteiden aiheuttama tapaturma työtapaturmana. Tapaturman sattuessa asiasta tulee heti ilmoittaa opettajalle tai lähimmälle esimiehelle. Hän tai yliopiston tapaturma-asiamies antaa vakuutustodistuksen, jolla hoitoa saa maksutta esimerkiksi terveyskeskuksessa tai sairaalassa.

OPISKELIJA-ASUMINEN

Kortepohjan ylioppilaskylä

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan JYY:n omistama Kortepohjan ylioppilaskylä sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä Seminaarinmäen kampukselta. Ylioppilaskylä on yhtenäinen alue, jolla sijaitsee kahdeksantoista taloa. Kortepohjan ylioppilaskylän asukkaat ovat JYY:n jäseniä sekä heidän perheitään. Kortepohjan ylioppilaskylän asunnot ovat peruskuntoisia opiskelija-asuntoja. Uusille opiskelijoille tarjotaan soluasuntoja. Yksiön hakemiseen on oltava perustellut sosiaaliset tai terveydelliset syyt, joista vaaditaan todistus. Kaikkien ylioppilaskylän asuntojen vuokraan sisältyy lämmitys, vesi, sähkö, tietoliikenneverkko, kaapeli-tv-yhteys, sisäisen puhelinverkon sekä yleisten saunavuorojen käyttö.

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (KOAS) asunnot

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiöllä on yli 80 asuintaloa eripuolilla Jyväskylää. Asunnot sijaitsevat noin 0,5–5,0 kilometrin etäisyydellä yliopistosta. Uusille opiskelijoille tarjotaan yleensä soluasuntoa. Säätiöltä löytyy myös yksiöitä sekä perheasuntoja. KOAS:n asunnoissa sähkö-, vesi-, pesula-, yleiset saunavuoro- ja tietoverkkomaksut sisältyvät vuokraan.

OPISKELIJARUOKAILU

Sonaatti muonittaa kampuksien ravintoloita ja Kelan ateriatuen jälkeen opiskelijaruokailun hinta on 2.60 e. Ateriaan sisältyy lämmin ruoka, ruokajuoma, salaatti ja kolme palaa leipää. Ravintoloita on jokaisella kampuksella ja kaikissa niissä on samassa yhteydessä myös kahvila. Opiskelija-alennukset saa voimassa olevalla opiskelijatarralla tai läsnäolotodistuksella.

APUA OPISKELUELÄMÄÄN LIITTYVIIN ONGELMATILANTEISIIN

Opiskeluelämään liittyvissä ongelmatilanteissa voi pyytää apua sekä omalta ainejärjestöltä että ylioppilaskunnalta. Korkeakoulupolitiikkaan eli opiskeluun liittyvistä asioista vastaa ainejärjestöissä koulutuspoliittinen vastaava ja ylioppilaskunnassa korkeakoulupoliittinen sihteeri. Sosiaalitoimintaan eli hyvän elämän ylläpitämisen kannalta välttämättömiin asioihin kuten toimeentuloon, terveyteen, asumiseen sekä tasa-arvoon liittyvissä kysymyksissä voi taas kääntyä ainejärjestön sosiaalipoliittisen vastaavan tai ylioppilaskunnan sosiaalipoliittisen sihteerin puoleen. Häirintätapauksissa voi ottaa yhteytttä yliopiston häirintäyhteyshenkilöihin.

Jaksamisen tueksi on useita apuhenkilöitä. Laitoksellamme toimiva hyvis on henkilö, jolta voi kysyä apua opintoihin liittyvissä ongelmissa sekä silloin, kun yksityiselämä vie energiaa. Jos tunnet, etteivät opinnot edisty, voit ottaa yhteyttä HOPS- ohjaajaasi. Yksinäisyyteen, ihmissuhdeongelmiin ja muihin elämän vaikeuksiin tarjoaa maksutonta keskusteluapua oppilaitospappi Kimmo Niemeläinen, jonka huone löytyy Opinkiveltä. Nyyti Ry on järjestö, joka järjestää rentoja yhdessäoloiltoja opiskelijoiden tueksi ja syrjäytymisen estämiseksi. Lisäksi Nyytin nettisivuilla on keskustelupalstoja, joissa voit kertoa tuntemuksiasi elämäsi ongelmista ja saada niihin tukea ja asiantuntija-apua. Myös YTHSn mielenterveystoimisto on avoinna opiskelijoille, ja sieltä saa varattua aikoja psykologille tai terveydenhoitajalle. Yksin ei tarvitse jäädä vaan aina löytyy tukea.

Mainokset