Tutorit

Tutoreiden tehtävä on auttaa uusia opiskelijoita sopeutumaan yliopistoon, toimia tukena ja apuna heille sekä luoda hyvää ilmapiiriä ja ryhmähenkeä uusien opiskelijoiden kesken. Tutorit ovat vanhempien vuosikurssien opiskelijoita ja meidän tutkinto-ohjelmassamme tutoreita on yhteensä 5. Tutorit ovat tiivisti mukana lukuvuoden aloituksessa ja järjestävät uusille opiskelijoille ohjelmaa ensimmäisille viikoille. Tutorit toimivat opiskelijoille lähimpinä tukihenkilöinä ja heiltä voi kysyä apua matalalla kynnyksellä mihin tahansa mieltä askarruttavaan asiaan!

Syksyn 2022 tutorit

Anni Harju

Kasvis vuosimallia: ‘21

Kotipaikkakunta: Kemi

Lempi tapahtuma: Kaikki poikkitieteelliset! On ihanaa päästä tutustumaan ja juttelemaan muille opiskelijoille eri ainejärjestöistä.

Moikka kaikille ja ihan super isot onnittelut opiskelupaikasta!

Mä olen Anni ja odotan ihan todella innoissaan tulevaa syksyä ja teidän tapaamista! Oon kotoisin Kemistä eli sisimmässäni oon täysin lapin tyttö, vaikka itselle etelältä tuntuva Jyväskylä tuntuukin vuoden asumisen jälkeen jo kotoisalta. Osalle teistä Jyväskylä voi olla täysin vieras kaupunki ja uusi elämänvaihe tuntuu varmasti todella jännittävältä, mutta me tutorit haluamme omalta osaltamme tukea teitä tässä muutoksessa ja saattaa teidät yliopistoelämään!

Itse pääsin viime syksynä opiskelemaan avoimen väylän kautta, joten aiempien opintojen takia olen hieman edempänä opinnoissa, kuin muut viime syksyn fuksit. Kandinkin kirjoitin jo viime talvena eli edessäni on enää vain sivuaineita ennen kandiksi valmistumista. Sivuaineiden runsas määrä onkin yksi parhaimpia asioita meidän opinnoissa, sillä saat koostaa opinnoista juuri sinun näköiset omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Itse opiskelen sivuaineina tällä hetkellä psykologiaa sekä yhteiskuntatieteitä. Suosittelenkin teitä jo valmiiksi hieman miettimään omien kiinnostuksien mukaan sivuaineita, joita haluaisitte opiskella. Ei kannata kuitenkaan turhaan stressata tätä, sillä vapaa valintaisten opintojen suuri määrä antaa mahdollisuuden kokeilla monia erilaisia polkuja, jos ensimmäinen vaihtoehto ei ehkä tunnukkaan enää omalta.

Laajat työllistymismahdollisuudet ovat myös yksi kasvatustieteiden parhaimpia puolia. Elkää huoliko, jos ette vielä tiedä tulevaisuuden suunnitelmia, ne varmasti selkiytyvät opintojen aikana, jos silloinkaan. Yliopistossamme on myös hyvät kansainvälistymismahdollisuudet ja itse haluan ehdottomasti lähteä vaihtoon opintojen aikana, mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy (esimerkiksi kv-tutortoiminta). Jyväskylä on opiskelukaupunkina todella ihana ja erilaisia tapahtumia on joka lähtöön. Ainejärjestössämme on todella hyvä ilmapiiri ja uudet fuksit otetaan avosylin vastaan Emileen! Ensimmäinen opiskeluvuosi oli todella ikimuistoinen itselle ja siksi suosittelenkin teitä lähtemään mukaan avoimin mielin niin opintoihin, kuin myös opiskelijaelämään. Tapahtumat tuovat hyvää vastapainoa opiskeluille ja erilaisista tapahtumista löytyy varmasti mieluisia juuri sinulle.

Tervetuloa kaikille Jyväskylään ja meidän ihanaan porkkanaperheeseen, syksyllä nähdään!

Anni Imeläinen

Kasvis vuosimallia: ‘21

Kotipaikkakunta: Espoo

Lempi tapahtuma: Kasvisrisse

Moikka fuksit ja suuret onnittelut opiskelupaikasta!

Oon Anni ja opiskelen nyt toista vuotta yliopistossa täällä Jyväskylässä ja toimin yhtenä teidän tutoreista. Tulin yliopistoon suoraan lukiosta ja alun jännityksestä huolimatta mun ensimmäinen opiskeluvuosi yliopistossa oli mahtava! Kiva päästä näyttämään teillekkin yliopistoelämää ja saattamaan teidät yliopistopolkunne alkuun!

Oon kotoisin Espoosta ja vuosi sitten olikin aika jännittävää muuttaa melkein 300 kilometrin päästä Jyväskylään. Tietynlainen irrottautuminen kotikodista teki kuitenkin hyvää ja haastoi eri tavalla myös tutustumaan uusiin ihmisiin ja uuteen paikkaan heti fuksisyksyllä. Vinkkinä voisin antaa teillekkin, että kannattaa rohkeasti lähteä heti alusta alkaen tutustumaan uuteen kaupunkiin ja opiskelijakavereihin, koska niin myös kotiutuu helpommin uuteen paikkaan.

Vapaa ajalla tykkään olla luonnossa, käydä kävelyillä ja salilla ja olla perheen ja kavereiden kanssa. Oon myös viihtynyt hyvin erilaisissa opiskelijatapahtumissa viimeisen vuoden aikana. On ollut mahtava tutustua niin oman alan kuin eri tiedekuntienkin opiskelijoihin ja Jyväskylään sekä sen opiskelijaperinteisiin. Erityisesti meidän ainejärjestön Emilen ilmapiiri on ollut lämmin ja kannustava sekä kaikki huomioiva. Kannattaa siis osallistua Emilenkin tapahtumiin ja toimintaan alusta alkaen aktiivisesti!

Yleisen ja aikuiskasvatustieteen opinnot on melko vapaita laajojen sivuainemahdollisuuksien ansiosta, joten vaikutusvaltaa omaan opiskeluun on paljon. Ensimmäisen vuoden aikana sain tehtyä kasvatustieteiden perusopinnot, jotka on pakolliset kaikille, jotka ei ole niitä vielä aikaisemmin tehneet. Perusopinnot oli musta tosi mielenkiintoiset ja tykkäsin niistä kyllä kovasti! Sivuaineina oon nyt lukenut psykaa ja syksyllä aloitan henkilöstöjohtamisen perusopinnot. Näiden lisäksi myös viestintä kiinnostaisi mua.

En vielä itsekkään tiedä tarkalleen mitä tulevaisuudessa haluaisin tehdä. Sen pohdiskelu jatkuu nyt toisena opiskeluvuotena, mutta onneksi ei ole mikään kiire! Muistakaa tekin se, että sitä omaa alaa ja juttua voi rauhassa omassa tahdissa etsiä ja kokeilla esimerkiksi paljon erilaisia sivuaineita. Teidän ei tarvitse olla valmiita johonkin tiettyyn jo yliopistoon tullessa.

Odotan jo innolla tulevaa syksyä ja huippua, että ootte valinnu kasvatustieteet ja Jyväskylän suunnaksenne! 🙂

Ella Karjalainen

Kasvis vuosimallia: ‘21

Kotipaikkakunta: Helsinki

Lempi tapahtuma: 3miot

Heipparallaa fuksit! Valtavat onnittelut opiskelupaikan saamisesta, ja tervetuloa tänne Jypinkylään! Kiva, että oot valinnut kasvatustieteiden alan.

Mun nimi on Ella, ja oon super innoissani teidän uusien fuksien tapaamisesta. Oon itse tullut Jyväskylään vuosi sitten Helsingistä, mutta alunperin oon kotoisin Oulusta. Maisemanvaihdos pääkaupunkiseudun hulinasta ja tietyöjyrinöistä pieneen ja kotoisaan Jyväskylään on ollut kaiken kaikkiaan ihana muutos. Ensimmäinen vuosi Jyväskylässä on tarjonnut mulle opintojen lisäksi tutun ja turvallisen työn valmentajana, uusia ystäviä, paljon pyöräilyä ja hiihtoa, marjastamista, sienestämistä, sekä tietenkin hauskanpitoa. Jyväskylässä parasta on luonto ja ulkoilumahdollisuudet, sekä tietynlainen lämmin ja rempseä meininki.

Ekan vuoden opinnot ovat olleet melko matalankynnyksen opintoja, mikä on antanut lisää tilaa uuteen ympäristöön tutustumiseen ja sopeutumiseen. Parasta kasvatustieteiden opinnoissa on suuri määrä sivuaineopintoja, joita pääsee vapaasti itse valitsemaan. Oon itse ekana vuonna opiskellut psykaa, yhteiskuntatieteitä sekä yhden kauppiksen kurssin. Sivuainemahdollisuudet on tosi laajat, joten kannattaa vähän jo kesän aikana pohtia mikä itseä saattaisi kiinnostaa!

Ihmiset meidän ainejärjestössä on tosi helpostilähestyttäviä, joten lähe rohkeasti vaan mukaan aktiviteetteihin ja tapahtumiin! Avoimella fiiliksellä sunkin fuksivuosi hujahtaa aivan hetkessä, joten muista siis nauttia. Jos haluat vaikka lähtee ulkoilemaan tai urheilemaan, taikka kaipaat apua jossain, niin mulle voipi laittaa viestiä.

Pian nähdään! 🙂

Linda Koivula

Kasvis vuosimallia: ‘21

Kotipaikkakunta: Tampere

Lempi tapahtuma: Pikkulaskiainen

Moikka, ja tervetuloa opiskelemaan kasvatustieteitä! Mun nimi on Linda, ja nyt syksyllä käynnistyy mun toinen opiskeluvuosi. Superkivaa päästä toimimaan teidän tutorina, ja meille tuleekin varmasti tosi kiva syksy yhdessä.

Vietin lukion jälkeen yhden välivuoden, jonka jälkeen päädyin tänne opiskelemaan. Kasvatustieteet kiinnostivat, joten ajattelin pistää tämän koulutuksen myös hakuun, vaikken tosiasiassa edes tiennyt, mitä yleisellä kasvatustieteellä opiskellaan. Tietämys asioista oli siis aika nolla, mutta asiat selvenivät suhteellisen nopeasti opiskelun alkaessa. Joten ei syytä paniikkiin, jos et ole selvittänyt aivan jokaista yksityiskohtaa tulevista opinnoista, kaikki tarvittava kerrotaan teille kyllä syksyn aikana. Meihin tutoreihin voi myös aina ottaa yhteyttä, jos syksyn aikana tai sen jälkeen tulee jotain kysyttävää.

Jyväskylässä tykkään erityisesti siitä, että kaupunki on sopivan kokoinen ja luontoa tässä lähellä. Yliopiston eri rakennukset ovat kävelymatkojen päässä toisistaan, eli niiden välillä liikkuminen on helppoa. Jyväskylässä otetaan myös opiskelijat tosi hyvin huomioon, ja aina kannattaa muistaa kysyä opiskelija-alennusta, oli kyseessä sitten ravintola tai vaikka liikuntaharrastus.

Meidän opinnot sisältävät tosi paljon sivuaineita, ja niiden valitseminen on teilläkin syksyllä edessä. Itse koin sivuaineiden valinnan aluksi vaikeana, koska vaihtoehtoja oli niin paljon, enkä tiennyt, mitä tai miten edes haluaisin opiskella. Kuitenkin päädyin lukemaan ensimmäisenä vuonna psykologiaa, ja nyt syksyllä olen aloittamassa suomen kielen sivuaineopintoja, ja suunnitelmissa olisi myös lukea muutamia kursseja henkilöstöjohtamista sekä väkivaltatutkimusta. Sivuainevalinnoissa kannattaa seurata omia mielenkiinnon kohteita, eikä ajatella liikaa sitä, mikä aine voisi olla tulevaisuuden työmarkkinoilla se kaikista hyödyllisin. Kokeilkaa rohkeasti kaikkea, mikä teitä voisi edes hitusen kiinnostaa, jotta löydätte ne teille mieluisimmat aineet.

Muistan itse, että orientaatioviikko oli hauska ja jännittävä viikko, mutta se vaati myös veronsa. Tärkeää tietoa ja uusia tuttavuuksia tuli koko ajan lisää, eikä ihme, jos sen jälkeen olo on hieman nuutunut. Suosittelen kaikkia kuitenkin osallistumaan mahdollisimman moneen epävirallisempaankin juttuun mukaan, jotta pääsette tutustumaan toisiinne sekä myös me tutorit teihin!

Kivaa kesän jatkoa, nähdään elokuussa!

Katariina Rasimus

Kasvis vuosimallia: ‘21

Kotipaikkakunta: Turku

Lempi tapahtuma: Vappu

Moi fuksit ja paljon onnea uudesta opiskelupaikasta!

Mä oon Katariina ja toimin tänä vuonna teidän tutorina. Odotan innolla, että pääsen näkemään teidät kaikki ja tutustumaan teihin. Mä oon alunperin Turun seudulta kotoisin ja tiedän, että moni teistä muuttaa tänne Jyväskylään muualta. Se on varmasti todella jännittävä paikka, varsinkin, jos kaupunki on itsessään vieras. Voin kuitenkin sanoa, etten kadu yhtään, että päätin tulla tänne. Kiinnyin nimittäin Jyväskylän järvimaisemiin ja muuhun luontoon jo ensimmäisillä viikoilla. Jyväskylä on tunnettu myös opiskelijakaupunkina ja se näkyy katukuvassa ja täällä on paljon erilaisia liikuntamahdollisuuksia ja muita vapaa-ajan aktiviteetteja, joten tekemistä löytyy myös opiskelun ulkopuolella runsaasti.

Mä itse päädyin tänne Jyväskylään vähän sattuman kautta, sillä tämä ei ollut mun ensimmäinen vaihtoehto, mutta en osaa enää kuvitellakaan, että olisin jossain muualla. Tänä vuonna aloitan toisen opiskeluvuoteni täällä Jyväskylässä, mutta kävin jo kasvatustieteiden perusopinnot Turussa, joten aloitin viime vuonna suoraan aineopinnoista. Tänä vuonna aionkin keskittyä enemmän vapaasti valinnaisiin aineisiin. Vapaasti valittavia aineita meillä on todella paljon (kanditutkinnosta 92op), mikä mahdollistaa sen, että pääsemme opiskelemaan juuri niitä aineita, jotka kiinnostavat eniten. Itse olen valinnut psykologian ja henkilöstöjohtamisen opintoja sekä haluaisin lukea vielä paljon kieliä. Tältä alalta ei valmistuta yhteen tiettyyn alaan vaan myös työllisyysmahdollisuudet ovat laajat. Kannattaa siis pitää avoin mieli läpi yliopiston ja kokeilla paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Vinkkinä haluaisin vielä sanoa, että kannattaa lähteä avoimin mielin mukaan. Me tutorit järjestetään ensimmäiset pari viikkoa teille ohjelmaa, jossa pääsette tutustumaan toisiinne, mutta meidän ainejärjestö Emile ry järjestää myös paljon erilaisia tapahtumia ja tekemistä, joissa pääsee tutustumaan vanhempiin opiskelijoihin. Meidän ainejärjestö on suhteellisen pieni, joten me ollaan aika yhteisöllinen porukka. Suosittelen siis vahvasti osallistumaan ainejärjestön järjestämiin tapahtumiin, sillä siellä on aina hyvä yhteishenki. Aina saa tulla kysymään ja juttelemaan, sillä me halutaan, että teillä on sujuu opiskelun aloitus mahdollisimman hyvin.

Odotan innolla tulevaa syksyä ja nähdään elokuussa!

Advertisement