Viime vuoden tutorointi oli etenkin kevään osalta normaalista poikkeava. Koko lukuvuosi 2020-2021 kului pääosin etäopetuksessa, joten tiesimme jo varhaisessa vaiheessa koulutusten olevan suurimmaksi osaksi zoomissa. Kevättä ja tutoroinnin suunnittelua varjostivat hiukan epätietoisuus pandemiatilanteesta sekä rajoituksista, jotka syksyllä olivat voimassa. Onneksemme saimme kesän aikana varmuutta siihen, että pääsemme ainakin aloittamaan tutoroinnin “livenä”. Tämä ehdottomasti lisäsi intoa ja tekemisen meininkiä syksyn suunnitteluun. Tutor-porukkamme sulautui hyvin yhteen suhteellisen vähäisistä yhteisistä kokemuksista huolimatta, joten olimme hyvin valmiina lukukauden vihdoin alkaessa.

Ensimmäinen tapaaminen jännitti meitä kaikkia valtavasti, eikä epävakaalta näyttänyt sää ainakaan helpottanut tilannetta. Ilahduttavasti fukseja saapui paikalle todella paljon tapahtuman vapaaehtoisuudesta huolimatta. Onneksi pääsimme tutustumaan toisiimme leikkien merkeissä ensimmäistä kertaa ainoastaan parin sadekuuron kastelemina! Myös muutama vanhemman vuosikurssin opiskelija oli eksynyt vakoilemaan toimintaamme, ja he kehuivat porukan olevan aktiivisen oloinen. Positiivista fiilistä ensimmäisiä päiviä kohtaan nostattikin se, että huomasimme joidenkin jäävän juttelemaan jo heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen ihan vapaaehtoisesti!

Ensimmäiset pari viikkoa olivat aika täyteen pakattuja, ja vietimme aikaa virallisempien koulutusten ja infopakettien lisäksi vapaamuotoisemmissa iltatapahtumissa. Näiden päivien aikana pääsimme todellakin astumaan epämukavuusalueelle ja harjoittelemaan esiintymis- sekä ryhmänohjaustaitojamme, fukseihin tutustumista unohtamatta. Erityisesti mieleen jäivät hengailut kasvistolla ja Tilialla sekä tietenkin fuksiolympialaiset, joissa jokainen oli mahtavalla asenteella mukana pitkän viikon rasituksista huolimatta. Ensimmäisten viikkojen aikana oli ilahduttavaa huomata, kuinka fuksit alkoivat enenevissä määrin muodostamaan kaverisuhteita.

Syksyn mittaan järjestimme muutamia tapahtumia laidasta laitaan, mutta samalla onneksi myös “normaalit” opiskelijatapahtumat pyörivät melkein täydellä teholla. Tästä syystä halusimme tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua myös niihin ja toisaalta levätä, onhan opiskelujen alku muutenkin kuormittavaa aikaa uuden tiedon ja opiskelutapojen johdosta. Palautelomakkeen perusteella tapahtumien määrä koettiin sopivaksi, joten onnistuimme tasapainoilussa suhteellisen hyvin.

Tutorointi oli kokemuksena vauhdikas sekä vaativa, mutta se myös antoi todella paljon. Opimme ongelmanratkaisua, esiintymistä, vuorovaikutustaitoja, suunnittelua ja organisointia sekä ryhmätyötaitoja. Tärkeimpänä kaikista saimme kuitenkin mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja olla mukana tuomassa heitä osaksi Emilen lämmintä yhteisöä. Sitä ei vie meiltä kukaan koskaan pois. Haasteellisista lähtökohdista huolimatta syksy oli erittäin onnistunut ja ikimuistoinen!

Suosittelemme lämpimästi kaikkia hakemaan tutoriksi, mikäli se yhtään inspiroi. Hommien lomassa tulee hauskuuden ohella melkein huomaamatta opittua paljon tärkeitä työelämätaitoja, ja tutorin on myös aina mahdollista toteuttaa itseään. Tutorin ei siis tarvitse asettua tiettyyn muottiin, vaan erilaisuus on ehdottomasti rikkautta; ovathan kaikki fuksitkin erilaisia! Kokemamme perusteella voimme luvata, että vaiherikkaita kokemuksia on tarjolla läjäpäin; tarttukaa siis tilaisuuteen!

Lämmin kiitos kaikille menneestä syksystä 🙂

Jenna, Joel, Aino Se. & Aino Sj.