Vapaa-aika

EMILEN VAPAA-AJAN TOIMINTA

Bileitä ja iltamia – Opiskelijaelämää!

Vuoden aikana Emile ry järjestää runsaasti vapaa-ajan toimintaa yhdessä muiden ainejärjestöjen kanssa. Syyslukukaudelle järjesetään useita yhteisiä tapahtumia koko jäsenistölle. Syyskuussa on syyssaunailta, jossa uudet opiskelijat tutustuvat vanhempien vuosikurssien opiskelijoihin. Syyskuun loppupuolella tapana on järjestää fuksiaiset, joiden järjestämisessä päävastuussa ovat toisen vuosikurssin opiskelijat. Syksyn ohjelmaan kuuluu myös osallistuminen Kauppakadun Approon sekä perinteiset pikkujoulut, jotka ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat järjestävät marras- joulukuussa.

Heti tammikuussa tapana on järjestää kevätlukukauden avajaisbileet. Emile on mukana järjestämässä vuoden aikana ainakin kahdet sitsit jonkun toisen ainejärjestön kanssa sekä se on mukana järjestämässä kaikkien kasvatustieteilijöiden yhteistä risteilyä huhtikuussa. Vappuna Emilellä on ollut tapana osallistua muiden ainejärjestöjen mukana Amazing Race Jyväskylä-tapahtuman järjestämiseen. Tapana on myös järjestää kuukausittain jäsenillemme peli-iltoja, joissa emileläiset voivat pelailla keskenään ja nauttia toistensa seurasta.

Bileet – avain todelliseen opiskelijaelämään

Opiskelijan toimenkuvaan mielletään yleensä ensisijaisesti opintopisteiden kerääminen, tentteihin lukeminen sekä esseiden ja muiden tehtävien kirjoittaminen. Välillä on kuitenkin hyvä vaihtaa vapaalle, rentoutua ja saada ajatukset pois tulevasta tentistä, myöhästyneestä kirjoitelmasta ja lukematta jääneistä kirjoista. Bileet ja hauskanpito ovat olennainen osa opiskelijaelämää.

Uusien bileet – Kasvatustieteelliset syyslukukauden alottajaiset

Yliopiston uudet opiskelijat pyritään sosiaalistamaan ja ottamaan mukaan kaikin mahdollisin tavoin opiskelijaelämään. Yksi näistä keinoista on uusille opiskelijoille tarkoitetut kemut heti lukuvuoden alussa. Näitä bileitä ei kannata jättää väliin, koska niissä on mahdollisuus tutustua sekä omiin opiskelukavereihisi että muiden ainejärjestöjen fukseihin.

Fuksiaiset

Ylemmän vuorikurssin järjestämien fuksiaisten jälkeen uusi opiskelija on yliopiston ja oman laitoksen täysivaltainen jäsen. Kokemuksen läpikäytyään fuksi on myös oikeutettu käyttämään upeaa oranssia haalariamme. Perinteenä on ollut hauskanpitoa ja iloittelua ympäri Jyväskylää – fuksien kustannuksella tottakai.

Sitsit

Sitsit on pohjoismainen akateeminen pöytäjuhla, joissa syödään, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita. Sitseillä noudatetaan tiettyjä käyttäytymissääntöjä, joihin on yleensä syytä tutustua jo ennen tapahtumaa. Nämä säännöt koskevat niin yleistä hyvää käytöstä kuin myös skoolauskäytänteitä ja pukeutumiskoodia. Mikäli joku ei sääntöjä noudata, saattaa seurauksena olla ns. punishment, eli rangaistus, jonka määräävät illan toastmasterit, eli seremoniamestarit tai illan isännät, jotka ohjaavat tilaisuuden yleistä kulkua. Emile järjestää sitsit useimmiten yhteistyössä jonkin toisen ainejärjestön kanssa. Sitsejä on keskimäärin kerran lukukaudessa.

Emilelle on sanoitettu nyt myös uudet sitsilaulut! Voit tulostaa niiden sanat täältä ja opetella vaikka ulkoa!

Ennen sitstaamista kannattaa lukea läpi myös Sitsien säännöt

Kauppakadun approbatur

Takuuvarmasti lukuvuoden hauskin arvosana, jossa pääaineena on viihdekulttuuri! Jyväskylän suurin ja kaunein opiskelijatapahtuma, joka kerää vuosittain osallistujia muistakin kaupungeista. Arvosanan suorittamiseen riittää Kauppakadun ja lähiympäristön anniskelupaikoissa kiertäminen ja haluamisensa juomien nauttiminen. Ilta huipentuu loppubileisiin, jonne kokoontuu muita arvosanan illan aikana suorittaneita opiskelijoita.

Emilen pikkujoulut

Pikkujoulut järjestävät perinteisesti uudet opiskelijat, koska yhdessä suunnitellessa he oppivat tuntemaan toisiaan paremmin. Tarkoituksena on viettää iltaa saunomisen, leikkimielisen kisailun sekä glögin ja jouluisten herkkujen merkeissä. Paikka on vaihdellut vuosien varrella paljonkin, mutta vuodesta 2005 lähtien vakiopaikaksi on muodostunut Opinkiven sauna.

Emilen saunaillat

Ainejärjestömme on perinteisesti järjestänyt lukuvuoden aikana saunaillan tai –iltoja. Saunailtojen lukumäärä on riippuvainen emileläisten kiinnostuksesta ja siitä kuinka erilaisiin tapahtumiin on mahdollista liittää saunominen. Vakioksi on muodostunut fuksisauna, joka järjestetään syyskuussa Opinkiven saunalla. Samalla pidetään myös Emilen hallituksen syksyn ensimmäinen kokous, joten fuksit pääsevät heti tutustumaan myös ainejärjestötoimintaan. Ylipäänsä iltojen tarkoituksena on saunoa, keskustella ja ennen kaikkea tutustua paremmin omiin opiskelukavereihin. Mahdollisuuksien mukaan saunailtoja järjestetään myös yhteistyössä muiden ainejärjestöjen kanssa.

Kasvisristeily

Kasvisristeily on Suomen eri kasvatustieteen ainejärjestöjen järjestemä risteily keväisin. Tällöin kasvatustieteen opiskelijat ympäri Suomea kokoontuvat risteilemään ja pitämään hauskaa yhdessä! Risteily on oiva keino tutustua muiden kaupunkien kasvatustieteiden opiskelijoihin ja lujittaa ainejärjestöjen välistä yhteistyötä.

3miot

Ainejärjestö on mukana järjestämässä 3miot-juhlia muiden ainejärjestön kanssa. Emile on ollu mukana tapahtuman järjestämisessä niiden alusta lähtien. 3miot järjestetään aina kuukausittain eri teemalla, ja niihin pääsee sisälle 5 euron hintaisella haalarimerkillä, joka toimii lippuna koko illan ajan. Tällä lipulla pääsee illan aikana ilmaiseksi sisälle 3 eri baariin, joissa on erilaisia tapahtumia ja drinkkitarjouksia.  Vuonna 2016 3mioiden yhteistyöbaareina toimivat Passion, RUMA sekä London.

Wappu

Vappu kruunaa ja yleensä lopettaa opiskelijan lukuvuoden. Tätä päivää voi juhlia pidemmän tai lyhyemmän kaavan mukaan, mutta yliopistoyhteisöllämme on monia traditioita, jotka toistuvat vuodesta toiseen. Vappuaattona voi kisailla Amazing Race-tapahtumassa ympäri Jyväskylää tai haistella vapputunnelmaa esimerkiksi Kirkkopuistossa. Illalla väki kokoontuu Minna Canthin patsaalle lakituksen merkeissä. Myös Amazing Race huipentuu kyseiselle patsaalle. Kuohuviinipullot poksahtelevat ja opiskelijat saavat painaa ylioppilaslakit päähänsä. Iloittelu jatkuu läpi yön erilaisissa bileissä tai kaupungilla hengaillen. Vappupäivänä kokoonnutaan perinteiselle ja jo klassikoksi muodostuneelle piknikille Harjulle. Vaikka aikainen alkamisaika (kello 12) saattaa hirvittää vappukansaa, kannattaa paikalle raahautua ajoissa, koska se todella kannattaa! Edellisillan rasitukset unohtuvat nopeasti hyvän seuran ja musiikin sekä piknikeväiden parissa.

Valinnan varaa siis on, mikäli haluat tutustua Jyväskylän yö- ja opiskeluelämään. Erilaisiin juhlapyhiin esim. Halloween tai ystävänpäivä liittyen on tarjolla myös monenlaista menoa valiokuntien, ainejärjestöjen, osakuntien tai muiden järjestöjen toimesta. Myös Emile pyrkii järjestämään mahdollisimman paljon toimintaa joko itsenäisesti tai yhteistyössä muiden tahojen kanssa emileläisten kiinnostuksen mukaan.

Liikunta

Pidämme tärkeänä liikunnallisen toiminnan järjestämistä jäsenillemme. Kannustamme emileläisiä liikkumaan tiedottamalla yliopiston sekä JYY:n tarjoamista liikuntamahdollisuuksista sekä toteuttamalla omat liikuntatapahtumamme jäsenistön toiveiden mukaisesti. Suuren suosion saavuttanut Emilen, Abakuksen ja Varkaiden liikuntavuoro on maanantaisin klo. 18-19. Emilen opiskelijoista muodostettu sählyjoukkue on osallistunut  vuosina 2013-2016 marraskuussa järjestettävään Moose Cupiin, joissa menestystä on tullut oikein mukavasti. Sählyjoukkue on osallistunut myös vuosina 2014 ja 2015 Helmikuussa järjestettävän Snow Dayn lumisählyturnaukseen. Liikuntavuoron lisäksi emileläisille on luvassa myös mm. erilaisia lajikokeiluja ja vaellusretkiä.

Kulttuuri

Huolehdimme emileläisten kulttuurisista elämyksistä. Vuoden aikana järjestetään kulttuuritapahtumia jäsenistön kiinnostuksen mukaan. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman laajasti erilaisia kulttuurielämyksiä jäsenistölle sekä ottaa huomioon JYY:n tarjoamat kulttuuritapahtumat. Vuoden aikana on tarkoitus järjestää ainakin yksi kulttuuritapahtuma, esimerkiksi konsertti- tai teatterivierailu. Tuemme myös jäsenistömme kulttuuritapahtumiin osallistumista 5 e arvoisella kulttuurisetelillä, joka kattaa Kampuskinon, Seisomapaikan ja Ilokiven keikat, Kaupunginteatterin viimetippa-liput sekä elokuvaliput. Avustusta haetaan Emilen talousvastaavalta viikon sisällä tapahtumasta. Jokaisella jäsenellä on yksi seteli käytössään lukukauden aikana.

Muuta

Jokaisen tapahtuman järjestämisessä ja koko Emilen toiminnassa huomioidaan myös alkoholittomat vaihtoehdot sekä ympäristöystävällisyys. Olemme toistuvasti olleet mukana JYY:n ympäristömerkkikilpailussa, ja vuosina 2012 ja 2015 saimmekin JYY:n ympäristömerkin esimerkillisestä toiminnastamme ympäristön huomioimisessa ja tähän pyrimme tulevanakin vuonna. Emile käyttää ostoksissaan ensisijaisesti Reilun kaupan tuotteita sekä luomu- ja kotimaisia tuotteita.

Vuosittan Emile pyrkii järjestämään myös excursion. Excursion tavoitteena on luoda suhteita oman alamme työkenttään ja antaa vinkkejä opiskelujen suunnitteluun. Tapanamme on järjestää myös erilaisia työelämäpäiviä, jolloin eri alojen kasvatustieteilijät tulevat kertomaan työnkuvastaan. Mukana on usein myös henkilöitä ammattiliittomme Speciasta kertomassa kasvatustieteilijöiden mahdollisuuksista sijoittua työelämään.

Emile on vuosina 2014 ja 2015 osallistunut myös VMP-studengames-tapahtumaan, johon opiskelijamme ovat päässeet maksutta katsomaan jääkiekkoa. Tapahtumassa mukana olevien ainejärjestöjen kesken on tapana suorittaa 500 euron opiskelijastipendin arvonta. Vuoden 2014 Studentgamesissa Emile voitti tämän stipendin, joka käytettiin myöhemmin kustantamaan Emilen jäsenille tarkoitettu Megazone-iltama!

EMILEN JÄSEN(FUKSI)PASSI 2015

Lukuvuonna 2015-2016 Emilellä on ensimmäistä kertaa käytössä Emilen ikioma fuksipassi, josta voidaan käyttää myös nimeä jäsenpassi! Passin tarkoituksena on aktivoida ja lähentää ainejärjestömme opiskelijoita. Passi on suunnattu ensisijaisesti fukseille, mutta myös vanhemmat opiskelijat voivat tulostaa oman passinsa ja ryhtyä suorittamaan tehtäviään. Tehtäviä on kymmeniä, ja niiden sisältö vaihtelee laidasta laitaan. Marraskuussa Emilen pikkujouluissa palkitaan paras fuksi, johon passin suoritettujen tehtävien määrän lisäksi vaikuttaa myös suoritusten tyyli. Pikkujoulujen jälkeen tehtävien tekeminen saa jatkua aina vappuun asti, jolloin palkitaan Vuoden Emileläinen. Vuoden Emileläiseksi voi tulla valituksi myös vanhempi Emilen opiskelija, joka on suorittanut passia läpi vuoden!

Emilen jäsenpassin säännöt ovat seuraavat:

1. Tämä on Emilen virallinen jäsenpassi. Sinulla ei saa olla muita jäsenpasseja
2. Tehtävän suoritettuasi pyydä ko. tehtävän kohdalle allekirjoitus joltain Emilen hallituksen jäseneltä
3. Varaudu todistamaan suorituksesi jotenkin (esim. kuva/video/kuitti yms.)
4. Paras fuksi palkitaan Emilen pikkujouluissa
5. Passin suorittaminen jatkuu vappuun asti, jolloin palkitaan Vuoden Emileläinen
6. Kaikki jäsenpassin vappuna palauttaneet fuksit saavat pienen palkinnon

Passin voi tulostaa itse tästä: Fuksipassi 2015

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Vapaa-aika

  1. Päivitysilmoitus: Emile ry | Emile ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s